Dýně Hokaido pro zdraví

 

Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

 

 

Dýňová polévka: Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout.

Dýňovou polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříme. Nakonec podáváme se lžičkou kyselé smetany a na talířku zdobíme čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.

 

 

Dýně máslová

 

Dýně máslová je poddruhem dýně muškátové. Je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Dobře se jí daří i v našich krajích, snadno ji vypěstujeme na zahrádce. Plod má hruškovitý tvar a na rozdíl od ostatních dýní leží jádřinec jen v rozšířené koncové části a ne v celém středu. Máslová dýně má světle žlutooranžovou tvrdou a matnou slupkou a sytě žlutou až oranžovou dužinu. Že je zralá poznáme podle zdřevnatělé stopky.

My tuto dýni konzumujeme také za syrova ihned po utržení, prostě je dobrá.

 

 

Kandovaná dýně: Dužinu nakrájíme na kostičky o velikosti asi 2 x 2 cm a vložíme je nezředěného litru octa. Dýni necháme v octu 24 hodin uležet. Druhý den ocet slijeme a dýni necháme okapat. Svaříme litr vody s cukrem. Do vroucího roztoku vložíme dýni a necháme 2 minuty vařit. Poté sejmeme z plamenu a vše necháme v hrnci 2 dny uležet. Po dvou dnech dýni z roztoku vyjmeme, necháme okapat a sušíme v sušičce nebo v troubě. Po usušení můžeme kandovanou dýni prosypat vanilkovým cukrem.

 

 

Cuketa

 

Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky. Zvláště slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.

 

 

 

Cuketové placky: Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme vejce a mouku. Směs ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Vše řádně promícháme, až vznikne hladké těsto asi jako na bramboráky. Smažíme na oleji na rozpálené pánvi dozlatova.

 

 

Reveň kadeřavá ( rebarbora )

 

Statná, až 2 m vysoká vytrvalá rostlina s přízemními, 50-60 cm dlouhými listy. Čepele listů jsou podlouhlé, vejčité a výrazně zkrabacené. Dlouhý řapík je na líci vrubovitý, na rubu hladký a vydutý, nahoře někdy bělavý, jinak karmínově červený. Lodyha má až 5 cm v průměru a nese bohaté květenství. Okvětí o průměru až 2 mm je žluté, šestičetné a opadávající, tyčinek je 9 ve dvou kruzích, čnělky zpravidla 3. Kvete v červnu a červenci, plod je vejčitý, se 2-4 křídly. Pochází ze Střední Asie (Mongolsko, Sibiř), v Evropě dávno pěstována i na polích, v Česku většinou na zahrádkách.

U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové.

 

 

 

Rebarborový koláč: připravíme si drobenku. Máslo rozpustíme například v mikrovlnné troubě a promícháme ho s cukrem a moukou. Místo polohrubé mouky můžeme použít i hrubou. Z polohrubé je drobenka jemnější. Rebarboru opláchneme a oloupeme z ní vrchní slabou slupku. Nakrájíme ji na drobné kostičky.

Připravíme si těsto. Mléko mírně ohřejeme, máslo rozpustíme, žloutky oddělíme od bílků. Elektrickým ručním šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Přilijeme mléko a rozpuštěné máslo a chvíli ještě šleháme. Ušlehanou směs promícháme s moukou, kterou jsme promísili s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný hluboký plech. Rozetřeme ho, posypeme nakrájenou rebarborou a nakonec drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut.

Upečený křehký rebarborový koláč necháme vychladnout

 

 

 

Ačokča, papriková okurka

 

V Evropě málo známá zelenina, vzhledem podobná paprice a chutí okurce. Vejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití, lze je konzumovat i syrové. Je známa též pod názvy divoká okurka, či mexická okurka.V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Konzumují se syrové, dušené nebo vařené, použití i příprava je obdobná jako u paprik. Malé plody mají za syrova hráškovou chuť, konzumují se celé. Větší plody je lépe rozříznout, protože mohou obsahovat tvrdá semínka, které je vhodné před konzumací odstranit.

 

 

 

Ačočku pěstujeme prvním rokem, proto zatím nemáme kuchařské zkušenosti. Aspoň tedy pár slov, jak ji můžeme použít: plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni např. do zeleninových polévek.

 

 

 

Kontakt

 

tel.: +420 602 109 989

Farma Fischer

Chodská Lhota 110

345 06 Kdyně

IČO: 617 88 783

DIČ: CZ7606181781

Just creative

Odesílání formuláře...

Došlo k chybě na serveru.

Formulář byl přijat.